Ana Sayfa Sivrihisar Yemekleri Tarhana Çorba ve Tarifi

Tarhana Çorba ve Tarifi

428

Tarhana Çorbası

Pazar yerinden susuz, torba yoğurdu alınır. Leğen içine konur. Bir miktar un ve tuz katılır. İyice yoğrulur, temiz bezler üstüne zerdali büyüklüğünde parçalar hâlinde dökülür, serilir ve iyice kurutulur. Kuruyan tarhanalar bez torbalara (naylon torbaya değil) hava alacak şekilde konulur. Veya ağzı açılmış kırılmış testilere top­rak kaplara konur. Onlar daha sıhhidir.

Bilhassa kışın, yoğurdun bulunmadığı ve pahalı ol­duğu zaman, zemheride sıcak sıcak bir tas tarhana çor­bası bir ömre bedeldir. Yeteri kadar kuru tarhana bir gün öncesinden bir tasa ıslatılır. 24 saatte suda yumu­şar. Ertesi günü geniş bir kapta, yine sulu olarak elle ovmak suretiyle ezilir. Tencereye konur ateş üstünde durmadan kanştıra karıştıra kaynatılır. Şayet karıştırmassan dibine tutar. İstenilen o güzel kıvama gelmez. Bu tarhana çorbasının sırrı buradadır. Pişirilen tarhana çorbası derin bir çorba tasına boşaltılır. Üstüne, sos ha­zırlanır tavada tereyağ, salça, kırmızı acı toz biber, nâne gibi şeyler baharatlar konur. Sos çorbanın üstüne dö­külür soğuk kış günlerinde insanın üşümesini alır. Biber C vitaminidir soğuk algınlığını yok eder. Yoğurt ve nane nefesi açar mideyi düzeltir, soğuğa karşı dayanma gücü verir. Afiyetle yenir. Sivrihisar’ın tarhana çorbası tektir üstüne başka tarhana çorbası yoktur.

Bir nevi yoğurt çorbası ama kesinlikle daha lezzetli ve içinde yumurta yok. Eğer haşlanmış mercimeğiniz yoksa tencerede önce mercimeği haşlayıp o suya yoğurdu ekleyebilirsiniz. İsterseniz mercimeksiz de yapabilirsiniz. Öylede çok lezzetli oluyor.

Sivrihisar’da bu çorba tarhana çorbası adıyla yapılan fakat bildiğimiz tarhanayla hiç alakası olmayan bir çorba. İnanılmaz lezzetli ve besleyici bir çorba.

Malzemesi:

-Kâfi miktarda tarhana bir kap içinde suda ıslatılır. Çorba ertesi günü yapılır.

-2 diş sarımsak

-1 adet acı biber

-Haşlanmış nohut ya da yeşil mercimek yarım su bardağı

-Arzu üzerine çok az miktarda 2 çorba kaşığı kadar tereyağı + tuz

Yapılışı: Bir tencereye konan ıslatılıp ezilmiş tarhana ve kâfi miktarda su içine sarımsak (ezilmiş) nohut veya mercimek ve biber atılarak kaynatılır. Arzuya göre tuz ilave eldir. Kıvama gelesiye kaynatılan tarhana servise hazırdır. Servis yapıldıktan sonra üzerine pul biberle eritilmiş tereyağı dökülür. Arzu eden kuru nane de serpebilir.

Başka Bir Tarif

Malzemeler:

1 kase yoğurt (süzme yoğurtla daha güzel oluyor)

2 kaşık un

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

4-5 bardak su (kıvamını nasıl istiyorsanız)

2-3 diş sarımsak

Üzerine kırmızı biberli tereyağ

Tuz

Yapılışı: Un ve yoğurdu iyice karıştırın ve biraz sulandırıp kenarda bekletin. Tencereye kalan suyu koyup kaynatın. Bekleyen yoğurtlu karışımı kaynayan su ile ılıtarak tencereye ekleyin. Karıştırarak pişirin. Mercimekleri ekleyin ve kaynamaya bırakın. Ocağı kapatınca ezdiğiniz sarımsakları ekleyin. En son tuzunu koyun ve kapağını soğuyana kadar tamamen kapatmayın ki yoğurt kesilmesin. En son kırmızı biberli yağ ile süsleyerek servis yapın.

Sivrihisar Tarhana Çorbası